پخت شلــــــــــــــه مشـــــــــهدی
طرز تهیه شله مشهدی
مواد لازم :
گوشت گوسفند بی استخوان یا گوشت شتر 1 کیلو
دنبه گوسفند 300 گرم
لوبیا سفید 1 لیوان
لوبیا چیتی 1 لیوان
نخود 1/5 لیوان
ماش 1 لیوان
بلغور کندم 2 لیوان
برنج ایرانی نیم دانه 1 لیوان
پیاز 4 عدد
زنجبیل 1 ق چایخوری
دارچین 1 ق چایخوری
جوز هندی 1/2 ق چایخوری
ریشه جوز 1 ق سوپخوری
فلفل سیاه و فلفل قرمز جمعا 1 ق چایخوری
نمک دریا 3 قاشق سوپخوری
دیگ مسی با گنجایش به اندازه 10 تا 15 نفر
روش پخت :
نخود را پاک کرده شسته و چند ساعت خیس میکنیم .
گوشت را به قطعات بزرگ تقریبا 10 تا 12 سانتیمتری بریده با دنبه و نخود که خیس خورده بار میگذاریم شب تا صبح روی شعله کم بار میگذاریم دقت کنید که به محض جوش آمدن کف گوشت را بگیریم و حرارت را کم کرده میگذاریم تا صبح بپزد .هریک از حبوبات را پاک کرده شسته و جداجدا در ظرفی یک شب خیس میکنیم و بعد لوبیای سفید را جداگانه - لوبیا چیتی و را جداگانه و برنج و بلغور را جداگانه بار میگذاریم .ماش را هم جدا بار گذاشته و وقتی پخت پوست آنرا جدا میکنیم .
حالا گوشت را در آبکشی ریخته آبگوشت را کنار گذاشته ، گوشت را از دنبه جدا کرده ونخود را هم در ظرفی جدا ریخته . دنبه را در دستگاه خرد کن ریخته کاملا چرخ میکنیم . گوشت را با دست ریش ریش کرده وهمراه دنبه که چرخ شده دوباره داخل دیگ برمیگردانیم .نخود را هم که کاملا پخته با گوشت کوب کمی له میکنیم طوری که نیم کوب شود ،پیاز رنده شده و سایر حبوبات و برنج و بلغور پخته را هم اضافه کرده و دوباره روی شعله گاز میگذاریم .آب اضافی حبوبات و آب گوشت را هم داخل دیگ شله می ریزیم و به هم میزنیم .حالا نوبت اضافه کردن نمک وهمه ادویه هاست . باز هم باید شله را بهم بزنیم و بهم بزنیم و بهم بزنیم ....تا شله حالت کشدار پیدا کند. بعد از پخت شله را در ظرف کشیده و روی آن را با قیمه تزیین میکنیم .
نکته مهم
در پخت شله باید مرتب آن را بهم بزنیم وگرنه ته میگیرد .
دیگر اینکه شله نباید آبکی باشد بلکه باید نیمه شل و تقریبا کشدار شود .
مواد لازم جهت قیمه روی شله:
گوشت گوسفند یا شتر ریز قیمه شده 300 گرم
لپه 1/5 پیمانه
پیاز رنده شده 1 عدد
رب گوجه فرنگی خونگی 3 قاشق سوپخوری
روغن کنجد 6 قاشق سوپ خوری
دارچین ،جوز هندی، زعفران ، زرچوبه کمی
فلفل قرمز و سیاه کمی
نمک 1 قاشق مربا خوری
روش پخت قیمه :
گوشت قیمه را با 4 پیمانه آب بار میگذاریم و بعد از جوش آمدن کف آن را میگیریم و با پیاز و ادویه روی حرارت ملایم میگذاریم بپزد 1 ساعت پایانی پخت لپه را هم اضافه کرده و در پایان پخت ، رب گوجه ، روغن و سایر ادویه را اضافه کرده میگذاریم به روغن بیفتد . از این قیمه برای تزیین روی ظرف شله استفاده میکنیم
مزاج غذا :
گوشت و دنبه گوسفند: گرم و تر گوشت شترو پیاز : گرم و خشک
لوبیا سفید،لوبیا چیتی ،نخود:گرم و خشک ماش : سرد و خشک
بلغور گندم :گرم و تر برنج ایرانی نیم دانه :سرد و خشک
زنجبیل ،دارچین جوز ،هندی، ریشه جوز ،فلفل، نمک : گرم و خشک
مجموعا این غذا گرم و خشک است.
تفریحی(fun)